Novi Sad
24.04.2012.
07:28 > 07:57
Na Limanima, u centru grada i na Podbari počelo je uvođenje prvih zona mirujućeg saobraćaja u kojima je vozačima zabranjeno da se kreću brže od 10 kilometara na sat.
  • Peca

    28.04.2012 00:29
    Apsurd
    Nisam iz Novog Sada, ali smatram da je uvođenje ovakvog ograničenja u bilo kom iole većem gradu totalna nebuloza. Ovim će se samo stvoriti nepotrebna gužva na više saobraćajnica.

    Kada bi ovo uveli na beogradske ulice ne mogu ni da zamislim kakav bi kolaps nastao ( preterano sporo kretanje + neiskusni ili loši i bahati vozači = velike gužve = nervozni vozači = jako neprijatne i opasne situacije ).

    Osim toga, mislim da će Srbija biti jedinstvena u svetu jer će samo ovde pešaci obilaziti kola jer su brži.

    Poruka ljudima na vlasti: prestanite da se pravite pametni kada to niste.
  • gradjanin

    26.04.2012 23:14
    Ko je najgluplji... znak, oni sto su ga smislili i
    Ovako se valjda u zivoti nisam smejala! Toliko je apsurdno, da prosto ne mogu poverovati da moze biti istina. ...Verovatno dok me ne udare po dzepu, sto je i cilj ove gluparije.
  • 26.04.2012 12:06
    I da dodamo jos nesto.Da ispred vozila obavezno ide saputnik sa crvenom zastavom u rukama-znak da prolaze kocije bez konja.Konji su na vlasti..
  • miloica

    25.04.2012 08:40
    Srbija
    je postala zemlja krajnosti!
  • 25.04.2012 08:15
    klasika
    ...bilo bi lepo kad bi nekolicina ovde citala kompletne komentare, ali evo meni nije tesko ponoviti za pojedince i vise puta ako je potrebno. Anonimus....citaj.....zivim u Futogu....selo....igrom slucaja moja ulica nema stazu, trotoar, uredjeno mesto kuda ce se pesaci mirno kretati (nazovi kako hoces). Dodji, kreni negde sa dvoje dece, evo krenucemo zajedno pa se vrati ovde i komentarisi. O inteligenciji....cutim :) No, nije bitno ne zameram, niti cu se dalje nastavljati. Jasno je kome se ovde zamera, a sto neki vide skroz drugacije...Boze moj, uvek bilo uvek ce i biti....
  • sweetheart

    25.04.2012 07:59
    podrzavam
    svaka cast, podrska akciji. trebalo bi u sirem centru grada uvesti potpunu zabranu za sva vozila (osim hitna pomoc, gradski prevoz, taxi..) kao u civilizovanim-evropskim gradovima...ovde je sve podredjeno automobilima, cak postoji fetisisticki odnos kao da je to najvaznija stvar u gradu...ali proci ce jos mnogo godina dok shabanerosi to shvate i porade na resavanju problema javnog prevoza a ne problemu parkiranja. na kraju ce sve zelene povrsine u gradu asfaltirati i iscrtati belim linijama...grad je unakazen.
  • Ogorcen

    25.04.2012 07:41
    Ja mislim da je naj bolje da proglasimo ceo grad pesackom zonom i da automobile drzimo van grada !
    I ovako kako pise na bilbordu naseg "omiljenog gradonacelnika" kako imamo naj lepsi kej, naj lepse sveze asfaltirane (zbog izbora) ulice...
    zasto da to sve kvarimo ruznim i prljavim automobilima koji nam u sustini i ne trebaju.
  • 25.04.2012 07:35
    @Anonimus
    ''...Ja hocu sa svojom decom mirno da setam i po ulici...''

    Treba da se vratiš u osnovnu školu, u razred kada smo učili da se po kolovozu kreću auta, a po trotoaru prešaci. Da pešak mora da pogleda levo-desno kada želi da pređe ulicu.

    Ja ne mogu da verujem da postoje ljudi sa ovikvim niviom intelignecije koji smatraju da je uredu kretetai se po kolovozu iako postoji trotoar...
  • Piplfoks

    25.04.2012 07:32
    Majmunarija. Ako je bio cilj srediti stanje po malim uličicama, brzina od 30 km/h je sasvim dovoljno ograničenje, jer možeš da reaguješ na minimalnom prostoru - a 10km/h, osim što je idiotski voziti, imalo bi poentu samo kad ne bi postojale kočnice, pa i ako udariš nekoga tom brzinom da mu ne bude ništa. Postoji još jedan razlog zašto ovo prvo ima smisla - ograničenje od 30 km/h bi još i nekako naterali ljude da ispoštuju, a ovo drugo nema nikakve šanse - a to je vrlo bitna stavka, s obzirom da sigurno neće moći policija da sve vozače utera u red, pa ne mogu da nateraju ni divljake da ne voze 100 na sat po bulevarima. Ovo se radi samo da se neko omasti na znakovima - a ovi 'inžinjeri saobraćaja' što se ovde međusobno tapšu po leđima ili to nisu, ili je taj faks u još većim go*nima nego što sam mislio. Po evropskim gradovima ograničenje (i to ne samo u stambenim četvrtima) je obično 30 na sat - čisto da imate red veličina, segway ide do 16 km/h, a bicikl malo brže.
  • Marija

    25.04.2012 07:03
    Kisacka ulica
    A sta ste uradili sa vapajima nas iz Kisacke i okoline. Nasa deca koja idu u o.s. "Kosta Trifkovic" i "Ivo Lola Ribar" svakodnevno rizikuju svoj zivot prelazeci Kisacku ulicu. Najopasnije je cak prelaziti je na pesackim prelazima. Probajte vi, gospodo da je predjete u vreme oko 1,30 kada se odlazi ili dolazi iz skole!!!! Zar je jedan semafor tako skup za mnogo malih zivota!!!
  • 25.04.2012 06:39
    Bojana
    Bitno je da su to Liman i Grbavica! Pa i na Salajci ima dece ,i dve škole i vrtic a svi jurcaju!
  • 25.04.2012 05:14
    Odliiicnoooo.......e sad jos gospoda u plavom sve to da proprate pa da sopaju po usima idiote bez mozga koji se "nekom" valjda dokazuju preko papucice gasa i ima svima da bude lepo. Ja hocu sa svojom decom mirno da setam i po ulici(zivim u selu--moja ulica kao i vecina drugih staze nemaju) i po pesackoj stazi(prostor kuda idu pesaci i nema automobila)i tacka. Podrzavam ovo, i da mogu, uveo bih jos rigoroznije mere. Niko nigde nece zakasniti ako nekih 100 metara automobilom predje brzinom od 10km/h, mada koliko vidim dosta fhfghrtdddfg ne misli tako. E sad...udrite braco komsije, prijatelji....
  • mrva

    25.04.2012 00:02
    Jedno je frljati se zakonima i pravilima drugo je sprovesti ih i naterati ljude da ih postuju... Ovo potonje redovno izostaje. Da li se u gradu vozi po ogranicenju-ne! Cela kolona prekoracuje ogranicenje gotovo svuda! Da li se vezujemo pojasevima - kako ko... Pricamo telefonima... mnogi (skoro svi)! Zasto misliti da ce i ovih 10km/h biti ozbiljno shvaceno; a na kraju i zvuci kao sala
  • Fertilizator

    24.04.2012 23:45
    Obavezna rotacina svetla
    Preporučujem obavezna podignuta rotaciona svetla i bacanje petardi...uz poštovanje pešaka koji piajani idu ulicom kuckajući poruke....

    ...dali ste vi normalni još uvek nemogu da upalim auto ujutro zato što su mi svetla stalno uključena...koji će to preko leta?

    U hrvatkoj postoji sezona za svetla i bez njih....

    ....toliko se šlihtamo evropskoj uniji da to više nije zdravo po nas!
  • CFM

    24.04.2012 23:34
    @Ivan
    Hvala na podršci. Ja sam iste struke kao i ti, ali kao što vidiš kod nas svuda vlada demokratija tj. glasovi potpuno neukih vrede isto koliko i glasovi stručnjaka. Zato i jesmo tu gde jesmo.
  • 24.04.2012 19:29
    DRAGAN
    Ma najbolje zabranite saobraćaj u Novom Sadu!
  • nezadovoljna

    24.04.2012 19:15
    Opet se prave razlike u delovima grada.Zasto se ne uradi nesto sa Partizanskom ulicom.U blizini se nalazi osnovna skola,a na semaforu niko ne staje.Jure svi redom kao pomahnitali.Ulica je vec godinama najbucnija i prometnija,a nikom ne pada na pamet da sacuva decu koje i ovde na Salajci,slucajno ima!
  • Hm

    24.04.2012 17:13
    U Pešti su ovakve zone obeležene sa 30Km/h. U tim delovim pešaci imaju prednost, bez obzira na označen pešački prelaz. To jest, pešaci pešače gde god, i imaju prednost u okviru tog reona.
  • hahaaaaa

    24.04.2012 16:23
    Odusevljavaju me ovi komentatori sto se slazu sa ovim novim pravilom, koje veze s mozgom nema, i nikako sa sigurnoscu na putu. Mislim, jasno je sasvim da nikad nisu seli u kola. Razlog za to moze biti jedino taj da ista ne poseduju. Jasno je takodje da su zbog toga ocajni od zavisti. I sad, sta bi drugo, nego ono najlogicnije - radovali se da komsiji crkne krava.
  • Zeljko

    24.04.2012 14:34
    Kuća gori a baba se česlja...
  • jova limanac

    24.04.2012 13:53
    Ja verujem da većina onih koji su komentarisali nisu ni pročitali vest u potpunosti, a i ako jesu nisu sve shvatili. Niko neće ograničavati brzinu na 10km/h na bulevarima, niko neće ograničavati brzinu na 10km/h na ulicama, u pitanju su razni prilazi i puteljci između zgrada, tamo gde normalnom čoveku ne bi ni palo na pamet da vozi brzo, a stoka vozi tuda kao da je na Silverstonu...
  • još malo, pa ekspert

    24.04.2012 13:36
    @Bubnjević - bajker
    Moguće je i da motor ide 10 km/h - samo ako ga dovoljno brzo guraš.
  • roditelj

    24.04.2012 13:35
    i baka
    U redu su "lezeci policajci", zatim saobracajni znaci koji obavestavaju da se nailazi na ustanove gde su deca, isto tako je uredu postaviti saobracajni znak sa ogranicenom brzino ispred skola, zabavista,bioskopa,pozorista itd

    ali isto tako na prvom mestu roditelji,

    onda vaspitaci i prosvetni radnici u osmogodisnjim skolama treba da edukuju decu da se prilikom izlaska iz skola....

    ne pomasaju kao da su pusteni s lanca
  • Grbavica

    24.04.2012 13:32
    Grbavica
    Sve je to super kada ne bi od nas vozača pravili budale. Na telefonsko pitanje salbraćajnom policajcu kada se krećem Puškinovom ulicom u pravcu Limanske pijace i moju traku su zauzela taxi vozila od ugla ul.A.Šantića skoro do Bul.Cara Lazara, da bih stigla do raskrsnice moram obići kolonu bezobrazno parkiranih vozila i u tom momentu mi dolazi u susret treće vozilo sa kojim imam saobraćajku koje kriv? Začuđeni policajac mi odgovari: "Pa naravno vi gospođo!!!" Na pitanje zašto se niko nije setio da radi svoj posao i oslobodi mi moju traku da mogu bez ometanja da prođem nije imao odgovor. Sada još samo fali da postave ovaj znak kod škole :"S.Marinković" gde bezobrazni roditelji ostavljeju automobile na sred puta da bi svoje dete uveli i preko praga škole, dok kolona vozila uredno stoji i čeka da pojedina gospoda izvrše svoju roditeljsku dužnost. Sjajano! Zašto kod svih škola ne napravite pešačku zonu, a specijalno za taksi vozila nas obične građane ne uputite na auto put da pomoću njega stignemo sa destinacije Grbavica na Liman III.
  • ajd nesto novo

    24.04.2012 13:28
    iz EU...
    ... a to je obelezavanje drumova sa BELOMQ TRAKOM, 30 cm udaljenom OD IVICNJAKA, tj kraja druma, da li lokalnog ili auto-puta

    kada vozac slucajno se na putu opusti i pocne da vozi blizu ivice druma, i nagazi na belu liniju, tada
    ta LINIJA pocne da "ZVIZDI",kako bi opomenula vozaca da se priblizava ivici druma

    Kakvi su nam ivicnjaci na drumovima ova traka bi bila spas,
    jer vozaci ne bi dosli do pohabane ivice druma,
    koja lako odvuce vozilo u stranu i eto nesrece
  • bozans

    24.04.2012 13:21
    radar
    Ja mislim da ni radar ne može lepo da izmeri 10km/h :)
    Realno bi bilo da se ograniči na 30km/h, ovo ostalo je preterivanje.
  • 24.04.2012 13:19
    @Bezveze
    ....je u pravu i u FR se automobili krecu u pesackoj zoni,
    max BRZINA je 30km/h
    s tim sto je stubicima OBELEZENA trasa za automobile
    te se dobija 2 pesacke trake i jedna za automobile po kojoj i pesaci hodaju,
    A KADA NAIDJE AUTOMOBIL,tada se pesak skloni DA PROPUSTI AUTO

    Ovu ZABRANU opet nece postovati isti oni vozaci
    koje policija NE SME da KAZNI ni kada
    NA PESACKOM PRELAZU POVREDE PESAKA
  • Nikola

    24.04.2012 12:52
    Grad automobila
    Novi Sad je nažalost postao grad automobila, a i pored toga vozači nisu zadovoljni.

    Teško vam je da prošetate 500 metara i idete automobila od vrata do vrata.
  • Mastodont

    24.04.2012 12:48
    Ivan - podrška CFM-u
    'inače ovakva mera je najnormalnija u normalnom svetu i primenjuje se u stambenim zonama (mislim da je novim ZOBS-om i bila predviđena ovakva neka varijanta) dok će glave saobraćajnice ostati ne promenjenog režima.
    i još za one koji hejtuju kružne tokove: naučite da se uključujete i isključujete iz njih i nećete imati nikakvih problema sa njima. oni su jedno od onih rešenja koje u velikoj meri čine saobraćaj bezbedniji...'

    Obratite pažnju gospodo, ovo je komentar diplomiranog inženjera saobraćaja! I onda se čudimo što je saobraćaj u gradu uređen tako kako jeste...
  • sale novosadjanin

    24.04.2012 12:46
    dobro je,
    za fizicku aktivnost-guracemo kola tim ulicama!
  • uzas

    24.04.2012 12:22
    treba da zabrane automobilski saobracaj u tim ulicama i samo trotinetima da dozvole prolazak
  • mlada vojvođanka...

    24.04.2012 12:05
    pa dokle više...
    ...da pljujete po svakoj inicijativi!? ZAR LEPO NE PIŠE DA ĆE VAŽITI ZA VOŽNJU U MEDJUBLOKOVIMA??? u našoj okolini oko ulica Jožefa Marčoka, Ive Andrića, 1300 kaplara i još par najstarijih zgrada oko Balzakove i Narodnog Frointa s dvorišnih strana - sada posle izgradnje Park sitija, IDEE, UNIVEREXPORTA - bukvalno po uličicama gde su parkinzi nadrdani klinci voze bar 60km iz mesta a prolaze sigurno sa 80km! da ne pominjem noćnu vožnju ili jurcanje subotom popodne ili nedeljom! vozač sam trideset godina ali takva nekultura i bahatost moraju da se kazne! o parkiranju naq travu, pod prozore, oko ulaza ne vredi ni govoriti više...I TREBA DA SE SVE KAŽNJAVA JER SAMO PREKO DŽEPA RED MOŽE DA SE ODRŽAVA...SVE OSTALO JE DEMAGOGIJA! tako funkcioniše svet, a mi mada smo mimo sveta,i sklini da se zaklinjemo da smo bolji...vidimo kakvi smo!
  • lala

    24.04.2012 11:41
    Sada su kupili table sa 10km. Ali to nemisle ozbiljno. To je bilo potrebno da bi neko zaradio. Eh, a sada ce da kupe nove sa drugim brojem da bi jos neko zaradio.

  • Bubnjevic

    24.04.2012 11:39
    bajker
    Da li je motor moguce voziti brzinom 10km/h?
  • laza

    24.04.2012 11:38
    strašno
    sveste uradili ,pa je ostalo još i ovo ,kad evropa ovo vidi ,pohvaliće vas oma ,jeli ljudi ovo stvarno ili neka fora ,zajebancija a .
  • ns

    24.04.2012 11:34
    A da nije ipak 30km/h? Tako bar piše na novom znaku za zonu kod Limanske ambulante.
  • perica

    24.04.2012 11:32
    znaci
    Stanujem u pomenutoj ulici Banovic Strahinje i bas juce brojim nesto znakove koje su postavili u toj maloj ulicici. Ni manje ni vise 20 komada. Suma znakova. Sigurno je negde trebalo slupati visak para. A rengen juce u Urgentnom centru ne radi. Ne mogu ljudi na hitnoj da se snime.
  • ljubitelj amandmana

    24.04.2012 11:28
    Moj skromni predlog
    A da, ipak, smanje na 8 km - to je dva puta brže od nekog prosečnog pešaka.
  • 24.04.2012 11:10
    Videla žaba da se konj potkiva...
    Slatka mi je i žuta traka na bul.cara Lazara kod spensa. Koliko dnevno autobusa tuda prođe?
  • djura

    24.04.2012 11:04
    bezbednost pre svega
    Zar ne bi bilo bezbednije da su odlucili da se u pomenutim zonama vozi unazad (u rikverc), uz obavezu paljenja sva cetiri migavca i upotrebu sirene.
  • mb

    24.04.2012 11:01
    branka radicevica
    Mogu da se pohvalim da je gradska vlast potpuno zaobisla moju ulicu. Jednosmerna, prepuna vozaca koji jurcaju u oba smera. Bez trotoara vec 12 godina. Prepuna konjskih zaprega, tricikala i roma koji na divlje zive u napustenoj kuci koju koriste kao deponiju za sakupljanje djubreta koje koriste kao ogrev. Ziveo Gradonacelnik i vlast koja u 21 veku dozvoljava da koristimo bandere postavljene za vreme drugog Svetskog Rata preko kojih ide tolika suma kablova koju su nacinili bezumni radnici raznih preduzeca. Kada cu ja docekati da ne zivim kao zivotinja?
  • ZoranNS

    24.04.2012 10:28
    Ovo se uklapa u koncepciju . .
    Ovo se uklapa u koncepciju grad bez automobila, sada je granica 10 km, ko ne proda sada svoj auto, napravićemo granicu od jednog km/h ako i tada ne proda onda je mazohista. Ja sam sve shvatio još kada su počeli "realne" cene benzina, pa sam prodao svoj auto. Onaj ko sada proda svoj auto još će dobiti neke parice, ali ako smanje na 1 km/h, auto ćete moći da kupite za kiflu.
  • Ivan

    24.04.2012 10:24
    podrška CFM-u
    @CFM: krivo mi je što su ti brbani izlupali minuse!

    šta ćeš, rodili se u kolima i samo bi da jurcaju.
    svima koji hejtuju ovakve vesti samo malo razmislite gde se vaša deca, sestrići, bratići, unuci i deca drugih igraju i kako se vozi u njihovoj blizini.
    nisu svi te sreće da imaju kojekakva dvorišta i igrališta u blizini.

    inače ovakva mera je najnormalnija u normalnom svetu i primenjuje se u stambenim zonama (mislim da je novim ZOBS-om i bila predviđena ovakva neka varijanta) dok će glave saobraćajnice ostati ne promenjenog režima.

    i još za one koji hejtuju kružne tokove: naučite da se uključujete i isključujete iz njih i nećete imati nikakvih problema sa njima. oni su jedno od onih rešenja koje u velikoj meri čine saobraćaj bezbedniji...

    Pzzzz od dipl.ing. saobraćaja....
  • 24.04.2012 10:24
    10 na sat, pa bolje da parkiram i prosetam ili da guram auto
  • 24.04.2012 10:07
    @Anonimus
    "Tamo u skandinavskim zemljama" nikad nisi bio i očigledno lupetaš napamet.
  • Novosađanin

    24.04.2012 10:02
    Proputovao
    Proputovao sam dosta zemalja Evrope, i nigde nisam video zonu usporenog saobraćaja na 10 km/h. U stambenim zonama sam video zone usporenog saobraćaja, ali na 30 km/h. Voleo bih da mi taj gospodin Gugleta pokaže kako da vozim automobil brzinom od 10 km/h. Možda na pedale...

    Po običaju, ekipa zadužena za saobraćaj u Novom Sadu, svaki korak koji napravi je gluplji od prethodnog. Ovo me je stvarno fasciniralo. I danas sam definitivno doneo odluku. Selim se. Van Srbije. Količina gluposti u ovoj zemlji je prevazišla sve granice, više ne mogu!
  • gradjanin

    24.04.2012 10:01
    NS
    Definitivno ovim gradom vladaju debili!
  • Telepcanin

    24.04.2012 09:52
    @nebezbedan Telep
    Vidi se da zivis tu "od nedavno". :D Da si ti meni ziv i zdrav, videces kad rokne prava kisa, predlazem ti da kupis manju lopticu za picigen, pa da zakuvamo. I da znas da sve rizike sto si naveo - nikada nije bilo nesrece. Jedino je frka na raskrsnicama sa ulicom Fejes Klare, pazi jer su kuce do ivice puta, pa svi pomalo "izlete" jer duracije ni ne mogu da vide ko im dolazi sa strane.
  • mile V*

    24.04.2012 09:49
    saobraćaj
    Svaka budalaština se prvo isprobava u NS.Što to ne probaju Beogradu.Šta smo mi ovde,nekakvi retardirani zamorćiči.
  • 24.04.2012 09:35
    nebezbedan Telep
    Čitam u komentarima i ne verujem da je Telep izuzet iz ove akcije. Od nedavno živim u ulici Ćirila i Metodija u blizini vrtića i osnovne škole. Ljudi, juče je ta ulica bila puna vode koja leti po prolaznicima i kućama jer kola, motori, autobusi i kamioni jure prema Adicama. Osim bulevara koji su priznajem uglavnom dobro uređeni, većina ostalih ulica su velika pretnja za pešake. Autobuske stanice, ako i postoje bolje da ih nema jer samo što se ne strovale nekom na glavu, a jedna takva je upravo pored osnovne škole. I tako...moglo bi se još mnogo pričati o bezbednosti na Telepu i ne samo u tom delu grada...nadam se nekom novom članku u vezi s tim
  • 24.04.2012 09:27
    glupost
    Nerazume jel to da jos maznu neku lovu na znakovima pre izbora ili sta ,,,,,,,,kakve su ovo gluposti ko pise i predlaze ovakve saobracajne znake kakvu je taj skolu zavrsio mozda kuvarsku tako je kad se stranacki zaposljavaju neadekvatni ljudi na nekim mestima
  • 24.04.2012 09:24
    Ovi pametnjakovići što spominju decu koja se igraju na ulici, pa deca ne treba da se igraju na ulici, treba učiti decu da ne mogu da pređu ulicu tek tako. Mora da pogledaju levo-desno, ako su toliko mala tu je roditelj ili već neko ko ga čuva da pazi na njega. Eto neka bude tu 10 km/h, a šta će kada to isto dete ode tamo gde nema ograničenja?
    Taj vrtiš što spominješ, treba da bude ograđen, da ima kapiju koja bi bila zatvorena, a dete kada ide van ograde da bude uz pratnju.
    Pošto vozim bicikl viđam dosta pametnih roditelja, koji tako opušteno puste svoju decu, naravno deca ne znaju, izađu na bic. stazu, a onda roditelj se sa 50 m dere: Urošeee pazi bicikl! A dete ne reaguje, šta zna dete od 3 godine?!
    Ovo sa ograničenjem je neviđenja budalaština!
  • Ljuba

    24.04.2012 09:24
    Ponovo nadlezni izmisljaju toplu vodu umesto da se ugledaju na neka evropska resenja. Bilo gde da krenete videcete da je ogranicenje u takvim ulicama 30km/h
  • 24.04.2012 09:13
    Semafor
    A da postavite još 53 semafora u tri ulice u ovom selu pa da rešimo tu brzinu? Bilo selo, ostalo selo.....
  • 24.04.2012 09:13
    Sve ovde pametan do pametnog. Sreća pa vas niko ništa nije pitao.
  • Vladimir

    24.04.2012 09:08
    sta je sledece ??
    NULA km/h..
    Ljudi, pa bicikli se ne moze voziti 10km/h, preturis se na bok ..
  • 24.04.2012 09:08
    Pa tamo u skandinavskim zemljama gde su citavu svetlosnu godinu po pitanju zakona o saobracaju ispred ostalih evropskih zemalja a kamoli Srbije u zoni usporenog saobracaja je ogranicenje 30 km/h. Te drzave vaze za jedne od najrigoroznijih drzava na svetu po pitanju kontrole saobracaja pa kada njima nije palo na pamet da u nekim ulicama ogranice kretanje na 10 km/h moze da nam bude jasno sa kakvim mi papanima ovde imamo posla. Cak je i zakon o zimskim gumama kod nas rigozniji nego kod njih gde sneg pada vecim delom godine. I pored te njihove strogoce sproveli su niz raznih istrazivanja i skontali su da im je ogranicavanje brzine saobracaja cista glupost i da time ne resavaju ni jedan problem vec prave hiljadu drugih tako da su van naseljenih mesta svuda postavili nove znakove sa po 10 km/h vecim brzinama a kroz velike gradove su cak uveli i zone ubrzanog saobracaja i sa 50 km/h brzine podigli na 70 km/h. Skontali su da je tako manje zagadjenje a i manja buka. Sproveli su istrazivanja po kojima su otkrili da je vozilo koje se krece 50 km/h mnogo bucnije od vozila koje se krece u dojapazonu od 50 km/h do 90 km/h pa posle 90 km/h je bucno koliko i sa 50 km/h.
  • јумбо

    24.04.2012 08:56
    Какве су ово гпупетарије...ем што нико неће то поштовати, ко ће то контролисати, а није могуће возити посраних 10км на сат...а треће што пешаци прелате тај пешачки као да им га је бабо правио, причај на телефон док прелазе, имају слушалице у оба увета што је кршење закона, вуку се по пешачком...због једног пешака мора да стане 30-40 аутомобила и тако се створи гужва на булевару код Далтона итд итд... У браће рибникара немогуће...биће колоне константно до булевара или футошке...скрнавци највећи....
  • 24.04.2012 08:53
    Istom tom brzinom i drzava napreduje. Ne cudi ovakva budalastina!!!
  • CFM

    24.04.2012 08:51
    en.wikipedia.org/wiki/Car-free_movement
    Ako ne umete da vozite 10km/h onda kako zlurado komentarišete - izađite pa gurajte.

    Pravo čoveka a posedbno dece da se slobodno i bezbedno prirodno kreću hodajući tj. koristeći noge, je iznad prava bilo kog vozača.

    Briga me za vaše automobile, vaše frustracije i ostalo!
  • drag

    24.04.2012 08:46
    sta sad
    kod mene brojevi pocinju od 20km/h! Da menjam sat?
  • 24.04.2012 08:46
    Pa ovi stvarno nisu normalni!!!
    Pa biciklom idem brže, u proseku 25-30...

    Najbolje postavite znakove da moramo gurati auta.
    Ako želite bezbednost dece, onda im izgradite igrališta koja su negde dalje od ulice, npr. iza zgrade, potrudite se da ta igrališta ostanu čitava i da ih vandali ne unište.
    Samo me zanima, da li će onaj čija je ovo zamisao poštovati to ograničenje?

    P.S. Stavite duž Bulevara Oslobođenja ograničenej na 5 km/h pa da svi budemo srećni i zadovoljno, a mafijaši i njihova deca će i dalje divljalju bilo gde i bilo kada...
  • krticaa

    24.04.2012 08:42
    40-20-10
    u celom gradu ograničiti brzinu na max,40km/h sem na ovakvim mestima gde se brzina zbog posebnih uslova posebno smanjuje ali ne ispod 20 km/h. ispred svakog pešačkog prelaza postaviti znak obaveštenja da je pešački prelaz sa ograničenjem brzine u celoj raskrsnici na 10 km/h.
  • nemanja s

    24.04.2012 08:38
    pametnjakovici
    Hajde, ne pravite se ludi, znate dobro da vas niko nece kazniti ako umesto 10 na sat vozite 15 ili 20. Bitno je da se voznja uspori na najmanji moguci nivo kako bi deca koja su u blizini ulice i koja je prelaze bila bezbedna. Na Limanu II u ulicama Resavska, Ravanicka i okolini (a tu su skola i vrtic) majmuni umeju da zafuraju i po 50-60 sto na tim kratkim relacijama izgleda kao da voze 200 na sat u nekoj normalnoj ulici. Ako vam se ne svidja ogranicenje, izvadite guzice iz automobila i zajasite biciklove.
  • TT

    24.04.2012 08:33
    hahaha
    pa ovo je komedija.
    najbolje zabraniti saobraćaj, više mi je preko glave vas i vaših ležećih policajaca, i taksista iz puškinove koji blokiraju saobraćaj ignorišući znak zabranjenog zaustavljanja i parkiranja.
    10km/h???

    HAHAHAHAHA
  • NS

    24.04.2012 08:31
    pravda za sve
    Dali ta ograničenja važe i za policiju,gracke vlasti ,dzipove u kojima su naši srpski poglavari(tajkuni)... itd ???
  • Pera Peric

    24.04.2012 08:31
    5km/h
    Predlazem da se ceo Bulevar Oslobodjenja ogranici na 5km/h. U principu akcija je pozitivna, mada znajuci kakvu su papazjaniju napravili sa znacima za naseljena mesta od ovog nista dobro nece biti. A oni koji prave prekrsaje (taksisti i baje sa nadrdanim kolima sa zatamnjenim staklima) murija ni sada ne dira, niti ce da ih dira.
  • Lolisha

    24.04.2012 08:24
    Sta to znaci? Da treba da izadjem i guram auto? Ako slucajno vidim nekog pesaka da trci ili bicklistu, ja cu ga prijaviti jer ide brze od toga. Trebalo bi svi stalno da zovemo policiju u vezi toga dok ne polude i skinu te kretenske zabrane od 10 km/h. Aj da su metili 30, nego, bre, 10. XD
  • Dr.

    24.04.2012 08:22
    Moze da se vozi 10km to vam je ono kada ubacite u prvu brzinu otpustite kvacilo i ne dodajete gas(znaci samo ler gas).
  • 314pezos

    24.04.2012 08:22
    Pa kako su obično te sporedne ulice razrovane u pojedinim se i ne može brže voziti tako da nema potrebe da se grad izlaže trošku za znakove, ležeće policajce i slične prepreke.
  • c4

    24.04.2012 08:22
    podrzavam kontrolu brzine u gradu, ali kako da vozim 10 km na sat, jer cim i malo pritisnem papucicu za gas pocetna brzina je vec 15
  • jova limanac

    24.04.2012 08:21
    Viđao sam ovo često na Zapadu, uz postavljanje "šikana" u vidu žardinjera, brežuljaka od kocke u obliku produženih ležećih policajaca, i pomenutih vibro traka, kružnih tokova i sl. Naravno, onaj ko nikad nije vozio dalje od susednog sela pljuvaće ovakve stvari samo tako...

    Jedino što su najavili da će Telep biti izuzet od ovog, tako da i dalje moram da strahujem kad se deca igraju napolju od reli manijaka koji se zalete pravcem prema Adicama...
  • 24.04.2012 08:20
    Ništa strašno
    ma što se to radi kad ulicama, Cetinjskom, Petra Lubarde, Jovana Belića i delu od petefi šandora do Jovana belića ne možeš voziti brže od 10 km na sat her su pune rupa i nisu asfaltirane, a noću nemaju ni gradsko svetlo. Ovo je samo nastavak kampanje u gradu * SAMA JAMA*
  • dobra ideja

    24.04.2012 08:18
    Ovo ograničenje treba da bude u okolini svake škole i vrtića. Uopšte nije bitno gde su škola ili vrtić, ili kakva je ulica tj. saobraćajnica. Nemojte opet da forsirate samo centar i glumite snobove, kao što ste to uradili sa besplatnim internetom, i ostalim sadržajima, već ove znakove postavite kod svih škola i predškolskih ustanova, na celoj teritoriji rada za koju imate ingerencije.
  • Heruvim

    24.04.2012 08:11
    "STRUCNJACI"
    Ako to zazivi napravice se guzve u okolnim ulicama jer ce ljudi izbegavati ulice gde je ogranicenje 10km/h. Valjda se prvo testira sa brzinom od 30km/h pa ako treba smanji na 10km/h. U principu mogu onda i da zabrane saobracaj u tim ulicama.
  • 24.04.2012 08:09
    Bezveze!
    Pokušajte kola da vozite tom brzinom - jedino da ih gurate! U razvijenim zemljama postoji takvo ograničenje ali je 30 kmh. I vredi od 22 - 06 ujutru. Naravno da kamere snimaju brzinu. Na nemačkim autoputevima u blizini naseljenih mesta u istom periodu je ogranicenje brzine na 80 kmh. Čudno mi je kako te stvari ne znaju oni koji bi trebalo to da znaju. Ponovo će dupli posao da rade. Prvo štampaju te znakove pa ih posle prelepljuju... iz šupljeg u prazno!
  • puf1

    24.04.2012 08:09
    dokle eksperimentisanja ?
    Bahatu stoku,koja i pravi haos,ili nece ili nesmeju da diraju pa onda izmisljaju "toplu vodu" kako da dodju do sto vise para od kaznjavanja posto ih za sigurnost saobracaja zabole.
    Mozda uvedu i zonu za guranje automobila.Ustedeli bi gorivo,zadovoljen bi bio ekoloski momenat a i mogli bi uvesti nove kazne(brzina guranja,broj guraca i sl.)
    Dokle vise izmisljanja ?I stari zakoni su bili ok samo da su se sprovodili kako treba a ne kao i sada selektivno.
    O korupciji neki drugi put !
  • 24.04.2012 08:08
    10 kmh je glupiranje. Da su odredili 25-30 pa da razumem.
  • Gari

    24.04.2012 08:07
    Pa tamo vec ima lezecih policajaca a guzve su tolike da ne mozete da se krecete preko 20 km na sat. Ali 10 km/h je besmisleno. Mini kruzne raskrsnice? Deluje mi da je sve ovo samo da bi kaznjavali dodatno vozace, ne bi li izvukli jos koju paru. Bolje sklonite taksiste iz Puskinove, koji su napravili stajaliste od jedne trake skroz do skole Sonja Marinkovic i blokiraju saobracaj.
  • mile

    24.04.2012 08:07
    izmena saobraćaja
    Zašto jednostavno ne ukinete saobraćaj i proglasite pešačku zonu,iole razuman čovek zna da je prosečna brzina bicikel 15 -20 km/h. Ne opravdavam bahate vozače ali sprovedite mere kontrola u obuci i izdavanju dozvola vozačima... U svakom slučaju mališane pored škola treba zaštiti, postoji više rešenja dokazanih u praksi koje ne usporavaju celi grad, np. u tu svrhu u celom svetu postoje školski policajci koji regulišu saobraćaj u vreme školske nastave ili školski semafori.... na kraju krajeva sve mi se više čini da je ovo uvedeno da se naplate kazne i popuni budzet a ne kao zeljka da se stvarno reši problem.
  • member

    24.04.2012 08:04
    bolje je ulicu pretvoriti kompletno u pesacku zonu.

    kada sam bio dete, nikada se nismo igrali na ulici vec na dvoristu. ulica kroz koju prolaze automobili nije za igru, vec za saobracaj.
  • 24.04.2012 08:03
    Uvedite to i u ulicu Maksima Gorkog kod škole
    Kroz našu ulicu tutnje autobusi, tresu nam se zgrade, ZIG neće da izmesti autobuska stajališta već godinama, mada smo pribavili sve potrvrde preko Mesne zajednice, tu je škola, deca i ostali prolaznici su zaprašeni izduvnim gasovima, često se protivno zabrani prošvercuju i teški kamioni, kolovoz je ruiniran i nije obnavljan decenijama... Dokle? Da li smo mi građani drugog reda?
  • T-Rex

    24.04.2012 08:02
    Zmaj Jovina
    Samo da ne uvedu ovakav znak u Zmaj Jovinu ulicu, moracu sporije da pesacim nego do sada.
  • 24.04.2012 08:01
    E Sabani
    Evo ti moj auto, pa mi pokazi kako se vozi 10km/h po gradu. Sada ce nasa draga murija imati razloga da te kazni samo zato sto vozis auto po gradu.
    Gde ste vi to videli.
    Ko vas je to zajebo.
    Ko vam je prodao zvaku o mini kruznim tokovima.

    Molim Vas da se ne izivljavate na gradjenima moga grada.
  • member

    24.04.2012 07:51
    idiotizam i kupovina glasova.
  • 24.04.2012 07:48
    recimo
    Škola "Milan Petrović" izlazi na ulicu Braće Ribnikara
    Uz dužno poštovanje ali kako će se tu izvesti ova zona, s obzirom daje ulica vrlo prometna?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna